Döşemealtı, Antalya’nın güzel ilçelerinden biridir ve doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve kültürel mirasıyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakır. Döşemealtı’nda gezilecek yerlerin çeşitliliği ve zenginliği, her zevke hitap eden aktiviteler sunmaktadır.Antalya Döşemealtı’nda yer almaktadır. Yurtiçi ve yurtdışından her yıl ziyaretçi ağırlayan bölge belediyesi tarafından özenle korunmaktadır. Döşemealtı, Antalya’nın kuzeyinde yer alan merkez ilçelerden biridir. El dokuma halıları ile ünlü olan ilçenin geçmişi Paleolitik Çağ’a kadar uzanmaktadır.
İl merkezinden 12 kilometre uzaklıkta yer alan Döşemealtı, doğal güzellikleri, tarihi yapısı ve sıcak iklimiyle turizm alanında ön plana çıkan ilçeler arasında yer almaktadır.Türkiye’nin dört bir yanından ulaşımların kolayca sağlanabildiği Döşemealtı’na yapılacak otobüs seferleri için Döşemealtı Otogarı, uçak seferleri için ise ilçeye 30 kilometre uzaklıkta bulunan Antalya Havalimanı kullanılmaktadır. Şehir eski dönemlerde Pamfilya ve Pisidia şehirleri arasında bulunan döşeme şeklindeki yolun üzerinde yer alır. Döşemealtı sürekli olarak gelişen bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. Antalya’yı gezme isteyenler Döşemealtı’da gezilecek yerler ile ilgili olarak belli başlı seçenekler bulunur.
Döşemealtı’nda Mutlaka Gezilecek Yerler
Kapuz Kanyonu
Meclis binasının çatı yüksekliği ise hala sağlam bir şekilde duruyor. Düzlük alanda bulunan 5 sarnıç, iç içe geçişli olarak yapılmıştır. Kurucunun Evi adını; 6 mt yüksekliğe sahip olan dor duvar kapısının sol kısmında bulunan kitabeden almıştır.
Kocain Mağarası
Kocain Mağarası; görünümü her girişin oldukça yüksek olduğu ve insanı büyüleyen bir havaya sahiptir. 35 mt kadar sarkıtların ve dikitlerin olduğu muhteşem bir yapıdır. Antalya Mağaraları Buram buram tarih kokan bu mağara Roma Uygarlığını yansıtıyor.
Güver Uçurumu
Agora’nın batısında portiko ya da stoa, II. Attalos döneminde İ.Ö.159–138 yılında yapılmıştır. Agora doğu tarafında ise tiyatro bulunur. Bu tiyatro Helenistik döneme aittir. Roma döneminde ise onarılmış ve sahne ilave edilmiştir. Tiyatrodan 100 mt güneybatı istikametinde ise meclis binası bulunuyor.
Ariassos Antik Kenti
MÖ. 3000 yılları arasında kurulmuş olan Ariasos, Psidya kentleri arasındadır. Roma Döneminde yaşanan deprem sonrasında yıkılmış, bu kent karakol olarak kullanılmıştır. Yapıdan günümüze kalan ise 3 kemerli olan giriş kapısıdır. Aradan geçen süreçlere dayanan tarihi yapı bölmeleri, usta eller tarafından yapılmıştır. Deprem gibi ciddi doğal afetlerin olmaması halinde muhtemelen hiçbir hasar almadan günümüze gelecek birçok yapı olabilirdi.
Karain Mağarası
Antalya Mağaraları arasında Anadolu’nun ilk yerleşim alanları arasında olan 500 bin yıl öncesine dayanan bir yerdir. Birçok arkeolojik kalıntıların olduğu bu yapılarda arkeologlar tarafından kazı yapılmıştır. İlkel insanların yaşadığı dönem de dâhil olmak üzere, tüm dönemlerin yerleşim alanı olmuştur. Mağarada zürafa, fil, su aygırı gibi birçok hayvan kemikleri bulunmuştur. Bunun yanı sıra soyu tükenmiş canlıların da yaşadığı belirlenmiştir.
Termessos Milli Parkı
Milli Park olarak bölgede korunan ve ormanlık alanda yer alan bu Kent, zengin bitki örtüsüne sahiptir. Bu nedenle birçok hayvan ve bitki türünü içerisinde barındırır. Antik Kent’e girişte orman gözetleme noktası bulunuyor. Bu istikamete giderken patika solunda, Termessos Antik Kent’inin resmi yerlerine ulaşılıyor. Agora ilk kalıntılar arasındadır.
Düzlerçamı
Antalya Korkuteli Karayolu istikametinde 140 bin mt² üzerinde bulunan Düzlerçamı Mesire Alanı birçok ziyaretçinin uğrak yeri olmuştur. Yaz aylarında ise bu rakam binleri buluyor. Çam ağaçları ile kaplı alanda gezi, spor, çocuk oyun alanları, basketbol ve voleybol sahası, cafe, iş yeri, tenis kortu bulunuyor. vGezmek için seçilecek çok güzel bir alandır. Bu alanı gezerken çeşitli faaliyetlerde bulunabilecek, cafede çayınızı kahvenizi içerek keyifle dinlenebileceksiniz.
Antik Döşeme Yol
Derbent Boğazı; antik dönemde bulunan Pamfilya ve Pisidia kentlerinin birbirine bağlandığı yollardan biridir. Daha sonra Bizans, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ev sahipliği yapmıştır. Yörüklerin göç alanı olmuştur.2000 yıllık sürede kullanımı sağlanan bu alan askerlerin konaklama alanı da olmuştur. Yüzeyinde 4 mt genişlikte taş döşeli olan bu yola Döşeme yolu denmiştir. Döşemealtı adını ise yolun geçtiği Döşeme Boğazı’nın alt kısmında kalan düzlükten almıştır.
Döşemealtı Çarşısı
Döşemealtı ilçe merkezinde bulunan çarşı, yerel halkın alışveriş yapabileceği ve yöresel ürünleri bulabileceği önemli bir noktadır. Burada hediyelik eşyalar satın alabilir, yöresel lezzetleri deneyebilir ve ilçenin kültürünü daha yakından tanıyabilirsiniz.
Antalya Döşemealtı Hakkında
Tarihi geçmişinde; Paleolitik Dönem, Neolitik Dönem, Maden Çağ’ı, Tunç Çağ’ı ve Osmanlı Döneminden günümüze gelen kalıntılar bulunmaktadır. Tarihi yapıların bir kısmı hasar almadan günümüze kadar gelmiştir. Birçok alan ise geçmişten bu zamana kadar yerleşim yeri olarak bir önceki dönemden kalan eserlerle devamlılığını korumuştur. Bu alanların eskiden de yerleşim yeri olduğu düşüncesi, tarih boyu kullanılmasını sağlamıştır. Antalya ili turisttik bir bölge olup, gezip görmeye değer birçok tarihi yeri içerisinde barındırıyor. Antalya Döşemealtı beldesi de bunlardan birisi. Sadece Döşemealtı bölgesinde yer alan tarihi yerleri gezmek için biraz zamana ihtiyacınız olabilir. Her biri tarihi dokuya sahip olan bu yerler için sizlere bazı öneriler sunacağız.
Antalya Döşemealtı Gezilecek Tarihi Yerler
Döşemealtı tarihinin Paleolitik Çağ’a dayanması ne denli eski yapılara sahip olduğu hakkında bilgi verebilir. İnsan topluluklarının yaşam alanı olan Yağca Köyü yakınlarında yer alan Karain ve Öküzini mağaralarından kalan bazı tarihi alanlar gezilmesi gereken önemli yerlerdendir. Daha sonraki dönemlerde ise birçok göçe ev sahipliği yapmış bir ilçedir.
Döşemealtı Tarihi Yerler
-Terssos Antik Kenti
-Kocain Mağarası
-Düzlerçamı
-Antik Döşeme Yol
-Ariassos Antik Kenti
-Karain Mağarası
-Evdirhan
Döşemealtı’nda Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri
Antalya Döşemealtı’na ulaşım; merkezine yaklaşık olarak yirmi kilometre mesafede bulunan ilçe, sahil kesiminden iç alanlara doğru girişte yol üzerindedir. Döşemealtı’na gidişte Antalya merkezinden kalkan otobüsler kullanılabilir.
Vib Best Western Antalya
Otel, Antalya Industrial Zone’nın yakınında, Karain Cave’a yaklaşık 3.9 km uzaklıktadır. Ayrıca konaklama tesisi, Yivli Minaret Mosque’dan 7 kilometre mesafededir. Her sabah misafirlere barda kahvaltı sunulmaktadır. Yöresel mutfağından yemekler sunan gastronomik restoran vardır.Elverişli konumu olan Antalya havaalanı sadece 25 km uzaklıkta ve arabayla sadece 30 dakikada ulaşılabilir.Vib Best Western Antalya Otel diğer olanakların yanı sıra fitness dersleri, spor salonu, fitness merkezi da sunmaktadır. Alternatif olarak, konuklar spor salonunda egzersiz yapabilir. Spa merkezi, sauna sunan Vib Best Western Antalya Otel Döşemealtı şehrinde konaklama olanağı sunmaktadır. Tesis 30 odadan oluşmaktadır.
Vib Antalya Otel
Bu otel, Antalya Industrial Zone’nın yanında, Döşemealtı şehrinin merkezine 7 km uzaklıkta yer almaktadır. Konaklama tesisi Belek şehrinden 48 km uzaklıktadır. Vib Antalya Otel’de konaklayan misafirler için her sabah kontinental kahvaltı hizmeti mevcuttur. Konuklar tesis bünyesindeki Poolside barında rahatlayabilir ve ferahlatıcı içeceklerin tadını çıkarabilir.Rahatlamanız için tesiste sağlık kulübü, buhar odası vardır.4 yıldıza sahip Vib Antalya Otel, Karain Cave’den 3.1 km uzaklıkta bulunmaktadır.
Best Western Vib Antalya Hotel
Otel, Döşemealtı şehrinin merkezine 7 km, Antalya havalimanına arabayla 35 dakika uzaklıktadır. Uluslararası Antalya Üniversitesi otelden 3.9 km uzaklıkta bulunmaktadır.Kirkgoz Han ve Antalya Organize Sanayi Bölgesi dahil şehrin en ilgi çekici yerleri çevresinde bulunmaktadır. Bu tesiste kontinental kahvaltı sunulur. Otelde tadı güzel içecekler sunan lounge bar bulunmaktadır.Bunun dışında açık havuz da vardır. Konuklar, kaldıkları süre boyunca fitness derslerinden, spor salonundan yararlanabilirler.Best Western Vib Antalya, Camii’a arabayla 10 dakikalık mesafede ve spa merkezi, masaj, jakuzi sunmaktadır. Mekan 4 katlı olup 30 klimalı oda sunar.
Keptur Park Hotel
Tüm odalarda minibar, özel kasa, oturma alanı var. Ayrıca odalarda bahçe manzarası açılıyor. Bu konaklama birimlerinde banyo küveti, duş, saç kurutma makinesi ile en suite banyolar vardır. Restoranda Türk yemekleri sunulmaktadır. Havuz barında rahatlatıcı içecekler verilmektedir. Antalya Havaalanı’ndan arabayla kısa bir mesafede.Tesiste ücretsiz otopark, özel bir kasa mevcuttur.3 yıldızlı Kepturpark Hotel, Antalya Hayvanat Bahçesi’den yalnızca 2.6 km mesafede bulunmaktadır. Şehir merkezi otelden 5 dakikada ulaşılabilir. Belek şehri 30 dakikalık sürüş mesafesindedir.
Son olarak; Döşemealtı’nın gezilecek yerleri arasında birbirinden farklı doğal güzellikler, tarihi yapılar ve kültürel miraslar bulunmaktadır. Bu yazıda sadece birkaç örnek verilmiş olup, ilçenin diğer önemli noktalarını keşfetmek için yerel rehberlerden yardım alabilir veya kendi keşiflerinizi yapabilirsiniz. Döşemealtı’nı ziyaret ettiğinizde doğanın ve tarihin büyüleyici güzelliklerini keşfetmeye hazır olun!