Tiran, Arnavutluk’un başkenti ve en büyük şehri konumunda dinamik bir şehir olup, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle öne çıkarak ziyaretçilere birçok gezilecek yer imkanı sunmaktadır. Tiran, tarihi ve modern unsurları bir arada sunan bir şehir olarak zengin bir kültürel deneyim sunar. Şehirdeki bu yerleri ziyaret ederek Arnavut kültürünü daha yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz.
Tiran’da Mutlaka Gezilecek Yerler
Londra, Paris, Amsterdam, Madrid gibi Avrupa şehirlerinden sıkılan, yine hem yakın hem de biraz daha farklı bir yer görmeyi isteyen herkesin bucket-list’inde olmalı Arnavutluk‘un mütevazi başkenti. Tiran Gezilecek Yerler yazısında sizlere kentte görmeye değer yerlerden bahsedeceğim ama gelin önce biraz şehir hakkında detaylı bilgi vererek başlayalım.
Saat Kulesi
Ethem Bey Camii’nin hemen yanında yer alan saat kulesi 1822 yılında Hacı Ethem Bey tarafından yapılmış. Saatin özelliği ise yapıldığı tarihten beri birkaç kez değişmiş olması.İlk yapıldığında Viyana tasarımı bir saate sahip olan kulede sonradan bu saat bir Alman tasarımı ile, o da sonrasında başka saatlerle değiştirilmiş.
Ulusal Tarih Müzesi
Kesin olan şu ki Tiran’ın tarihçesi biraz karmaşık. O yüzden eğer tarihe biraz meraklıysanız Ulusal Tarih Müzesi bilgi açlığınızı gidermek için ideal.Tiran Gezilecek Yerler listesinde önerdiğim müzelerden bu en büyüğündeki her bir salon kentin, ülkenin farklı bir dönemine ait eserlere sahip.
Ulusal Sanat Galerisi
19.YY’dan itibaren Arnavutluk resim sanatı, veya Arnavutlar’ın gündelik hayatını resmeden eserlerden oluşan kalıcı sergisinin yanında dönem dönem geçici sergilere de ev sahipliği yapan müze sanatseverler için ilginç bir durak.
Bunk’ Art 2
Ülkenin diktatörü Enver Hoca’nın çeşitli yerlerde yaptırdığı (irili ufaklı toplam 700 bin adet olduğu söyleniyor) yer altı sığınaklarından (düşmandan veya nükleer saldırılardan korunmak amacıyla) birinde yer alan Bunk’ Art 2, Tiran Gezilecek Yerler yazısının devamında bahsedeceğim asıl Bunk Art Müzesi’nden küçük ancak 20. YY’ın gergin dönemlerindeki polis ve güvenlik güçlerinin toplumdaki algısı ve rolüne yönelik zengin dökumanlara ve görsellere ev sahipliği yapıyor.
Rruga Murat Toptani Caddesi (Pedonalja)
Parlemento Binası ile Ulusal Sanat Galerisi arasında yer alan, araç trafiğine kapalı Rruga Murat Toptani Caddesi sağlı sollu cafeleri, mağazaları ve caddeyi çepeçevre saran ağaçları ile keyifle yürünecek bir cadde.
Blloku
Blloku Tiran tarihinde hep şehrin zenginlerinin, elitlerinin yaşadığı bölge olmuş. Bugün de kentin en lüks ve zengin bölgesi olmaya devam ediyor. Komünist Dönemde ise elitliğin yanı sıra bölge, sıradan halkın girişlerine de kapalıymış, sadece Komünist Parti üyeleri Blloku’ya girebiliyormuş.Bugünse Tiran’ın sosyal hayatının merkezi, hem yerlilerin hem de turistlerin “biz de oradaydık” demeye can attığı, cafeler, sanat galerileri ve en trend mağazalarla dolu olan bölge Tiran Gezilecek Yerler listesindeki en olmazsa olmaz duraklardan biri. Kısacası, Blloku’yu görmeden, cafelerinden birinde keyif yapmadan Tiran’dan dönmeyin.
Tiran Piramidi
Komünist Dönemde Enver Hoca’nın kızı ve damadı tarafından kendisini onurlandırmak için müze olarak yapılan cam piramit Tiran Günübirlik Turlar ile Gezilecek Yerler yazısındaki ilginç yerlerden biri.1987 yılında yapılan Tiran Piramidi 90’lı yıllarda Komünizm’in çöküşünden sonra ülkenin kötü günlerini simgelediği için yıkılmak istenmiş ancak bir süre farklı amaçlarla kullanıldıktan sonra kaderine terk edilmiş.Bugün boş olan ve henüz ne yapılacağına da karar verilmemiş olan tarihi piramit, yıkıntıları, üzerine rastgele çizilmiş grafitileri ile estetik açıdan çirkin ancak ülkenin karanlık günlerinin bir kanıtı olmasından dolayı da değerli bir yapı.
Dajti Dağı
Tiran Gezilecek Yerler listesinde bahsetmek istediğim bir diğer yer de şehrin biraz dışında, ve aslında şehri koruyan bir asker gibi dikilen Dajti Dağı.800 metre yüksekliğindeki dağa isterseniz yürüyerek, isterseniz araba ile isterseniz de 1 kilometrelik bir teleferik ile çıkabilirsiniz ki benzersiz güzellikte manzaralar sunmasından dolayı bu son yöntemi tavsiye ederim.Dağda ayrıca çeşitli trekking rotaları da mevcut ve bu da doğa severler için harika bir fırsat.
Bunk’ Art
Dajti Dağı eteklerindeki bir başka yer altı sığınağı ise ülkedeki sığınaklar arasında en büyüklerinden. Herhangi bir nükleer tehlike sırasında yüksek rütbeli askerlerin kullanması amacıyla ayrılan sığınak 5 katlı ve içerisinde yaklaşık 100 oda var, ki bir tanesi 200 kişi alabilecek büyüklükte bir salon.Bugün Bunk’ Art adıyla sanat ve tarih müzesine çevrilmiş olan sığınakta daha çok ülkenin komünist dönemine dair bilgi veren görseller, objeler ve dökümanlar sergileniyor.
Tanners Köprüsü
Tiran Gezilecek Yerler yazısında bir Osmanlı mirasından daha bahsetmek istiyorum. 1700’lü yıllarda, ülkenin Osmanlı Dönemi’nde olduğu zaman yapılan Tanners Köprüsü şehirdeki en eski yapılardan da biri.Aslında köprü Lana Nehri üzerinden geçiyormuş ve o dönemde kentin ticari hayatının ana damarlarından biriymiş. Ancak 20. YY başlarında şehir planlamacıları nehrin yönünü değiştirince köprü de kuru bir dere yatağı üzerinde tarihi bir anıt olarak kalmış.Tanners Köprüsü çok büyük olmasa da Tiran’ı enine boyuna görmek isteyen gezginlere bir ziyaret etmelerini öneririm.
Durres
Tiran’ın 50 kilometre batısında yer alan Durres aynı zamanda Arnavutluk’ta kurulan en eski şehir. 3000 yıllık bir tarihi bulunan şehir 2. YY’dan kalma Balkanlar’ın en büyük amfitiyatrosuna, Arapaj Bazilikası’na, Bizans Kale duvarlarına, Osmanlı Dönemi’nden kalma kale duvarlarına, bir Venedik Kulesi’ne ve Bizans Forum Alanı’na ev sahipliği yapıyor.Tiran’dan araba veya otobüsle yarım saatte ulaşılabilen bu sahil kenti uzun ve geniş plajlarıyla yaz aylarında denize girmek ve güneşlenmek için de ideal.
İskender Bey (Skanderbeg) Meydanı
Arnavut bir asker ve komutan olan İskender Bey ülkede son derece önemli bir figür. Osmanlı Ordusu’na karşı ayaklanmanın liderliğini de yapan komutanın adı öneminden dolayı şehrin en merkezi meydanına verilmiş. Ve Tiran’da neredeyse tüm yollar bir şekilde İskender Bey Meydanı‘na çıkıyor.Dolayısıyla burası hem turizmin, hem sosyal hayatın, hem de çevresindeki önemli devlet daireleri sebebiyle yönetimin merkezi.Meydanda yer alan at üzerindeki İskender Bey Heykeli ise şehirde en çok fotoğraflanan birkaç yerden biri. Yeri gelmişken İskender Bey Meydanı ve hemen çevresindeki turistik noktalardan da bahsedeyim.
Ethem Bey Camii
Tiran Gezilecek Yerler listesindeki Osmanlı miraslarından biri Ethem Bey Camii. Yapımı 1789 yılında Molla Bey tarafından başlatılıp 1823 yılında Ethem Paşa tarafından tamamlanan Ethem Bey Camii Tiran’daki en önemli cami diyebilirim.Enver Hoca liderliğindeki komünist dönemde tüm dinler yasaklanmış olduğundan Ethem Paşa Camii de kapalı kalmış ama 18 Ocak 1992’de on bin kişilik isyancıların camiyi doldurmasıyla komünizm adına sonun başlangıcı olan ateş filizlenmiş.Cami tarihi öneminin yanında iç dekorasyonunda kullanılan hat ve tezhip eserleri ile de dikkat çekici. Çünkü İslam eserlerinde pek sık görülmeyen doğadan esinlenmiş figürler içeriyor.
Tiran’daki Festivaller
Tiran, Balkan Yarımadası ve Avrupa’nın en havalı ve en canlı şehirlerinden biridir. Şehir sakinleri ve ziyaretçilere müzik etkinlikleri ve film gösterimleri gibi ilginç festivaller sunuyor. İşte Tiran’da ziyaret edilecek en iyi festivaller listemiz.
Peza *n Fest
Peza *n Fest, ülkenin en önemli etkinliklerinden biridir. Her Eylül, Tiran’a sadece bir saatlik mesafede bulunan bir köy olan güzel Peza köyünde gerçekleşir. Peza * n Fest, çok güzel ama çok az yer kaplayan bir yerde sergilenmekten mutlu olan Arnavut ve uluslararası sanatçılara ev sahipliği yapıyor. Festival, ülkenin en az ziyaret edilen bölgelerinden birini keşfetmek ve vesile için hazırlanan mükemmel geleneksel yemekleri tatmak için iyi bir fırsat.
Arnavutluk’ta Caz
Müzikseverler için Tiran, Balkanlar’daki en iyi destinasyonlardan biridir. Arnavutluk’un başkenti Arnavutluk’ta caz müziğine adanmış bir müzik festivalidir. Ülkenin en ünlü otellerinden biri olan Rogner Hotel’de ağırlanmaktadır. Her Temmuz ayında, Arnavutluk, Çin, İsrail, ABD ve Avrupa’dan pek çok grup şarkılarını çalıyor ve Tiran’daki uluslararası izleyicileri eğlendiriyor.
TIFF-Tiran Uluslararası Film Festivali
Tiran Uluslararası Film Festivali, Arnavutluk’un ilk uluslararası film festivaliydi ve Saraybosna Film Festivali ile Balkanlar’da sinemaya adanan en ünlü etkinlik. 2003’teki ilk baskısından bu yana, TIFF dünyanın her yerinden en önemli film yapımcılarını, üreticilerini ve distribütörlerini bir araya getirmeyi hedeflemiştir. Genellikle sonbaharda gerçekleşen TIFF, resmi Akademi Ödülleri’nin tanınmasıyla Balkanlar’daki tek film festivalidir.
TILF-Tiran Uluslararası Edebiyat Festivali
Ekim ayının son hafta sonu boyunca Arnavutluk ve diğer Avrupa ülkelerinden yazarlar birbirleriyle ve halkla (çoğunlukla öğrenciler ve edebiyat meraklıları) edebiyat ve gerçekliğe ilişkin diyaloğa davet ediliyorlar. Tiran Uluslararası Edebiyat Festivali, Arnavutluk Kültür Bakanlığı ile işbirliği içinde Demokrasi, Medya ve Kültür Enstitüsü (IDMC) ve Allianz Kulturstiftung Berlin tarafından düzenleniyor.
Nyou Festivali
Nyou Festivali, Tiran’ın yakın zamanda yenilenmiş amfi tiyatrolarında, Tiran’ın Büyük Parkı’nda, güzel yapay bir gölün yakınında düzenlenen bir müzik festivalidir. Her Haziran ayında gerçekleşen festival, caz müziğine adanmış ve Arnavutluk’un yanı sıra Balkan Yarımadası’ndaki en iyi caz sanatçılarını keşfetmek için harika bir etkinlik.
Tiran’da Ne, Nerede Yenir? Tiran Yemekleri
Tiran, Arnavutluk’un başkenti ve mutfağı oldukça zengin bir bölgedir. Tiran’da denemeniz gereken bazı yerel yemekler ve bu yemekleri bulabileceğiniz yerler şunlardır:
1. Mishi i Gatuar (Fırın Et)
Ne: Genellikle kuzu veya dana eti, baharatlarla marine edilip fırında pişirilir. Yanında sebzelerle servis edilir.
Nerede Yenir: “Era Restaurant” veya “Mulliri I Vjetër” gibi yerlerde bulabilirsiniz.
2. Tavë Kosi (Yoğurtlu Fırın Kuzu)
Ne: Kuzu eti, pirinç ve yoğurtla yapılan bir yemektir. Özellikle Arnavut mutfağının ikonik yemeklerinden biridir.
Nerede Yenir: “Restorant Taverna Tafaj” veya “Taverna Burek” gibi geleneksel mekanlarda deneyebilirsiniz.
3. Fërgesë (Biber Dolması)
Ne: Kırmızı biber, domates, beyaz peynir ve çeşitli baharatlarla yapılan bir yemektir.
Nerede Yenir: “Taste of Home” veya “Table 55” gibi restoranlarda lezzetini bulabilirsiniz.
4. Bakllava
Ne: İnce hamurlardan yapılan ve fındık, ceviz ile hazırlanan tatlıdır; şerbetle tatlandırılır.
Nerede Yenir: “Pasticeri Dajlija” veya “Pasticeri Keri” gibi pastanelerde taze baklava bulabilirsiniz.
5. Byrek (Börek)
Ne: İçinde kıyma, peynir, ıspanak veya patates bulunan ince hamurla yapılan bir Türk lezzetidir.
Nerede Yenir: “Byrek Tiran” veya “Përshpejt Mëngjes” gibi yerlerde taze börekler bulabilirsiniz.
6. Qofte (Köfte)
Ne: Kıyma ve baharatlarla yapılan köftelerdir. Genellikle ızgara veya kızartma olarak servis edilir.
Nerede Yenir: “Taverna Laberia” veya “Qofte and Beer” gibi mekanlarda deneyebilirsiniz.
7. Sheqerpare
Ne: İrmik ve badem ile yapılan, şerbetle tatlandırılmış geleneksel bir tatlıdır.
Nerede Yenir: “Sotira” veya “Pasticeri Dajlija” gibi yerlerde bulabilirsiniz.
8. Arnavut Tava (Tava)
Ne: Genellikle et ve sebzelerin bir arada pişirildiği soslu bir yemektir.
Nerede Yenir: “Restorant Tirana” veya “Restorant 2 Kitarrat” gibi yerlerde bu yemeği deneyebilirsiniz.
9. Ballokume (Mısır Unu Keki)
Ne: Mısır unu ve cevizle yapılan tatlı bir atıştırmalıktır.
Nerede Yenir: Yerel marketlerde veya pastanelerde taze olarak bulabilirsiniz.
10. Sultjash (Sütlaç)
Ne: Pirinç ve sütle yapılan bir tatlıdır; üzerine tarçın eklenerek servis edilir.
Nerede Yenir: “Pasticeri Akullore” gibi pastanelerde bulunabilir.
Genel Tavsiyeler
Tiran’da yerel restoranlar, şehir merkezinde ve çevresinde yoğun olarak bulunmaktadır. Özellikle geleneksel mutfağı denemek istiyorsanız yerel restoranları tercih edin.
Sokak lezzetlerini de deneyerek, şehrin kültürünü daha yakından tanıyabilirsiniz.
Tiran’ın gastronomi macerasında huzur dolu bir yolculuk geçirmenizi dilerim!
Tarih boyunca Osmanlı, Yunanistan ve İtalya gibi devletlerin egemenliği altında olan Arnavutluk’un mutfağı bu durumdan etkilenmiştir. Farklı kültürlerin etkisiyle çeşitlilik ve zenginlik kazanan mutfak, dünya çapında da bir üne sahiptir. Peki, yemekleri ile dikkat çeken Arnavutluk lezzetleri nerede yenilmelidir.
Geleneksel Arnavut Yemekleri, Era Restaurant 2
Byrek, Arnavut böreği olarak bilinen bu lezzet İskender Bey Meydanı arkasında bulunan börekçiler sokağında tadılabilir.
-Makarna: Osteria Tirana
-Tiriliçe: UFO Cafe
-Çikolata: Cioccolatltaliani
-Çay-atıştırmalık: Tribeca Tirana Cafe
Tiran’da Ne Nereden Alınır?
Tiran, Arnavutluk’un başkenti ve en büyük şehri olarak, çeşitli alışveriş imkanları sunmaktadır. İşte Tiran’da nereden ne alabileceğinize dair bazı öneriler:
Pazaryeri ve Yerel Marketler:
Pazari i Ri: Taze meyve, sebze, balık ve yerel ürünler bulabileceğiniz popüler bir pazar. Burada Arnavutluk’un yöresel gıda ürünlerini deneyebilirsiniz.
Libri Mëndjemadh: Yerel şarküteri ürünleri, peynir ve zeytin bulabileceğiniz bir yer.
Alışveriş Merkezleri:
Tirana East Gate (TEG): Çeşitli uluslararası markaların yer aldığı büyük bir alışveriş merkezi.
Qendra Tregtare Citypark: Alışveriş yapabileceğiniz, restoran ve kafe seçeneklerinin de bulunduğu bir başka büyük merkez.
El Sanatları ve Hatıra Eşyaları:
Blloku Bölgesi: Bu bölge, şık kafe ve restoranların yanı sıra, hediyelik eşyalar, takılar ve el yapımı ürünler satın alabileceğiniz dükkanlar ile doludur. Burada yerel sanatçıların ürünlerini bulabilirsiniz.
Giysi ve Moda:
Stadiumi Qemal Stafa yakınındaki dükkanlar ve butikler, hem yerel hem de uluslararası markaları bulabileceğiniz yerlerdir.
Mali i Rrëza: Popüler moda markalarının yanı sıra, yerel tasarımcıların ürünlerini de bulabileceğiniz bir bölgedir.
Yiyecek ve İçecek:
Marketler: Carrefour, Spar ve Local marketlerden hem yerel hem de uluslararası gıda ürünlerini satın alabilirsiniz.
Kahve ve Çay: Arnavut kahvesi ve çayı alabileceğiniz yerel dükkanlar oldukça yaygındır. Özellikle yerel kahve dükkanlarından taze kahve almayı tercih edebilirsiniz.
Teknoloji ve Elektronik:
Albtelecom ve Vodafone Dükkanları: Telefon hatları ve internet hizmetleri için gidebileceğiniz yerlerdir. Ayrıca, teknoloji ürünleri satan çeşitli mağazalar da bulunmaktadır.
Tiran’da alışveriş yaparken, hem yerel hem de uluslararası ürünlerin çeşitliliğini keşfedeceğinizden emin olabilirsiniz. Alışveriş yaparken pazarlık yapmayı da unutmayın, özellikle yerel pazarlar ve el yapımı ürün satan dükkanlarda!
Şehir merkezinde hediyelik eşya satan yerel dükkanlardan seramik ve çömlek ürünlerinden satın alabilirsiniz. Ayrıca Balkanların en büyük alışveriş merkezi olan TEG, Tiran’da bulunmaktadır. TEG içinde Özdilek, LcWaikiki gibi Türk markalarını da bulmak mümkündür.Bunun yanı sıra, Galeria ve City Park Avm’leri de ziyaret edebilirsiniz. Tiran’da Myslym Shyri Caddesi üzerinde alışveriş mağazaları toplanmıştır. Bu caddede, açık alanda alışveriş yaparken İtalyan marka değişik makarnaları da satın alabilirsiniz.
Tiran’da Gece Hayatı
Tiran, Arnavutluk’un başkenti ve en büyük şehri olarak zengin bir gece hayatına sahiptir. Şehir, genç nüfusu ve dinamik atmosferi ile bilinir. Tiran’daki gece hayatı, çeşitli barlar, kulüpler, restoranlar ve kafelerle doludur. İşte Tiran’da gece hayatına dair bazı önemli noktalar:
Barlar ve Pahalar: Tiran’da pek çok bar, yerel ve uluslararası içkiler sunar. Blloku bölgesi, şehrin en popüler bar ve restoranlarının yoğunlaştığı alandır. Gençlerin sıklıkla tercih ettiği mekanlar arasında DJ performanslarının yapıldığı barlar bulunur.
Kulüpler: Şehirdeki kulüpler genellikle hafta sonları oldukça kalabalık olur. Elektronik müzikten pop müziğe kadar çeşitli müzik türlerine ev sahipliği yapar. Meşhur kulüplerden bazıları, çekici atmosferleri ve canlı müzikleri ile dikkat çeker.
Kafeler: Tiran, kafe kültürü ile de tanınır. Gün boyunca olduğu gibi akşam saatlerinde de canlı olan kafelerde, arkadaşlarınızla buluşup sohbet edebilir ya da sadece bir şeyler içebilirsiniz.
Canlı Müzik ve Etkinlikler: Tiran’da birçok mekan, özellikle hafta sonları canlı müzik etkinlikleri düzenler. Yerel müzisyenler ve gruplar, geleneksel Arnavut müziği ile modern müziği birleştiren performanslar sergilemektedir.
Restoranlar: Şehirde çeşitli mutfaklardan lezzetler sunan restoranlar bulabilirsiniz. Akşam yemekleri sonrası tatlı veya içki için gidebileceğiniz birçok mekan mevcuttur.
Güvenlik: Tiran’da genel olarak güvenli bir gece hayatı vardır, ancak her büyük şehirde olduğu gibi dikkatli olmakta fayda vardır.
Tiran’da gece hayatı, kalabalık ve canlı atmosferi ile sosyal etkileşimler için birçok fırsat sunar. Şehri keşfederken farklı mekanlarda keyifli zaman geçirebilirsiniz. Şehirdeki gece hayatı oldukça renkli ve hareketlidir. B blok bölgesinde kafe, bar ve gece kulüplerinde zaman geçirebilirsiniz.
Arkadaşlarınız ile sohbet etmek ve kaliteli müzik dinlemek için de B blok bölgesinde bulunan, küçük ve sakin eğlence mekanlarını tercih edebilirsiniz.Dilerseniz popüler bir mekan olan Sky Tower Hotel’in kafesinde şehrin manzarasını da seyredebilirsiniz.
Tiran Ulaşım
Tiran, Arnavutluk’un başkenti ve en büyük şehridir. Şehirde ulaşım çeşitli şekillerde sağlanmaktadır:
Otobüs: Tiran’da şehir içi otobüs hatları bulunmaktadır. Şehirdeki otobüsler genellikle uygun fiyatlıdır ve birçok farklı noktaya hizmet vermektedir.
Dolmuş (Minibüs): Bunun yanı sıra, dolmuşlar (minibüsler) da popüler bir ulaşım seçeneğidir. Genellikle şehir içi ulaşımda alternatif bir seçenek olarak sıkça kullanılır.
Taksiler: Tiran’da taksi hizmetleri de mevcuttur. Taksiler genellikle iyi durumda olup, taksimetre ile çalışmaktadır. Ancak, bazı taksicilerin sabit fiyat uyguladığı durumlar da olabilir, bu nedenle binmeden önce fiyatı sormak faydalı olabilir.
Yürüyüş: Tiran, birçok noktaya yakın mesafede yer aldığı için yürüyerek de keşfedilebilecek bir şehirdir. Şehirdeki parklar ve yürüyüş yolları oldukça hoş bir deneyim sunar.
Bisiklet: Son yıllarda bisiklet kullanımının yaygınlaştığı Tiran’da, bisiklet kiralama hizmetleri de mevcuttur. Şehirde bisiklet yolları inşa edilmekte, böylece bu ulaşım şekli desteklenmektedir.
Araç Kiralama: Tiran’da, uluslararası ve yerel araç kiralama hizmetleri bulunmaktadır. Bu, şehir genelinde ve çevresinde daha fazla mobilite sağlar.
Tiran’da ulaşım genellikle oldukça uygun fiyatlıdır ve şehrin turistik yerlerine erişim çoğunlukla rahattır. Şehirdeki ulaşım seçenekleri hakkında daha fazla bilgi almak için yerel kaynakları veya haritaları incelemek faydalı olabilir.
Şehir içi ulaşım taksi ve otobüslerle sağlanır. Tiran’da Rinas Expresi otobüsleri faaliyet göstermektedir. Otobüslerin izlediği güzergahlar ile ilgili bilgileri her durakta bulabilirsiniz. Ayrıca Tiran toplu taşıma uygulamasını telefona indirerek, çalışma saat ve güzergahları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda kullanılan alternatiflerden biri de taksilerdir.
Tiran Hakkonda
Arnavutluk, Avrupa’daki şanssız ülkelerden biri Tiran. 1600’lü yıllarda kurulan şehir pek de ihtişamlı dönemler yaşamamış.İkinci Dünya Savaşı’nı atlattıktan sonra Komünist Lider Enver Hoca tarafından da uzun süre boyunca dışarıya kapalı ve baskı ile yönetilmiş. Ardından gelen Balkan Savaşları Dönemi de her şeyin üstüne tuz biber olmuş diyebilirim.Öte yandan bu gün yüzü görmemiş kent artık modern ve hareketli, eğlenceli bir başkent. Arnavutluk’un en büyük şehridir ve her yıl milyonlarca turisti ağırlamaktadır.
Dünyanın en ucuz 10 şehri arasında bulunması da turistleri Tiran’a çekmektedir.Şehirde karasal iklim özellikleri görüldüğü için yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk geçmektedir. İlk kurulduğunda kasaba görünümünde olan şehir, sonraki yıllarda gelişerek önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Bu nedenle şehri ziyaret etmek için nisan, mayıs, eylül ve ekim ayları tercih edilebilir.
Tiran’ı gezmek için 2 gün yeterlidir. Tiran’a sokaklarında keyifle dolaşmak, cafelerinde lezzetli kahveler içip etrafı seyretmek, biraz gece hayatından tatmak, biraz ucuz, kaliteli ve lezzetli yerel mutfağını deneyimlemek, daha da devam etmek isteyenler için çok uygun fiyatlı bir alternatif olan birkaç saat mesafedeki sahil kentlerinde deniz, güneş, yüzme sefası yapmak için gidilebilir.
Tiran’da Nerede Kalınır? Tiran Konaklama
Tiran’da her bütçeye uygun konaklama seçeneği bulunmaktadır. Gezilecek yerlere yakın bir yerde konaklamak isterseniz, şehir merkezinde bulunan Hotel Austrai, Lot Boutique Hotel, Capital Tirana Hotel gibi otelleri tercih edebilirsiniz.Eğlenceli ve yeşil alanların çok olmasıyla popüler olan B blok bölgesinde de kalabilirsiniz. Konaklama alternatifleri arasında apartlar ve hostellerde bulunmaktadır.
Zig Zag Hostel
Şehir merkezi 900 m mesafedeFormer Residence of Enver Hoxha 1000 m mesafede, Göle 0.9 km uzaklıkta yer alan hostel, Rinia Park civarındadır.
Jolly City Center Hotel
Şehir merkezi 900 m mesafedePazari i Ri Fresh Market 200 m mesafede, Şehir manzaralı bu modern otel, Cable Car de dahil olmak üzere Tiran şehrinin turistik yerlerine yakındır.
Hotel Colosseo Tirana
Şehir merkezi 1000 m mesafedeUlusal Tarih Müzesi 900 m mesafede, Sali Shijaku House’dan birkaç dakika uzaklıkta optimal konuma sahip olan bu otel, 45 konforlu oda ve lounge tarzı restoran sunmaktadır.
Hotel Vila E Arte City Center
Şehir merkezi 800 m mesafedePazari i Ri Fresh Market 200 m mesafede, Şehrin kalbinde yer alan otel, 17 oda ve çocuklar için bebek karyolaları, çocuk kulübü, oyun alanı sunar.
Hotel Livia
Şehir merkezi 800 m mesafedePazari i Ri Fresh Market 200 m mesafede, Otelin merkezi konumu sayesinde, burada konuklar nehir manzarasına hayran kalabilir veya zamanlarını plaj bölgesini keşfederek geçirebilir.
Guesthouse Neo
Şehir merkezi 700 m mesafedeUlusal Tarih Müzesi 400 m mesafede, Teleferik istasyonuna kolay erişim imkanına sahip tesis, şehir merkezine 1 km mesafededir.
Sky 2
Şehir merkezi 300 m mesafedeFormer Residence of Enver Hoxha 300 m mesafede, Bahçeye bakan otel, Tiran şehrinin tarihi bölgesinde, Skanderbeg Square’a çok da uzak değildir.
Maritim Hotel Plaza Tirana
Şehir merkezi 500 m mesafedeToptani Alışveriş Merkezi 200 m mesafede, Şehrin iş bölgesinde yer alan otel, buhar banyoları, Türk hamamı, masaj ile birlikte modern odalar sunmaktadır.
Rooms Dionis
Şehir merkezi 700 m mesafedeNational Theatre of Opera and Ballet 400 m mesafede, Teleferik istasyonuna kolay erişim imkanına sahip tesis, şehir merkezine 1 km mesafededir.
D1 Hostel
Şehir merkezi 700 m mesafedePazari i Ri Fresh Market 300 m mesafede, Göle 0.6 km uzaklıkta yer alan hostel, Politechnic Universitiy of Tirana civarındadır.
All Stars Hostel In Tirane
Şehir merkezi 400 m mesafedeNational Arts Gallery 700 m mesafede, Göle 0.6 km uzaklıkta yer alan hostel, Unknown Partisan monument civarındadır.
Areela Boutique Hotel
Şehir merkezi 1.0 km mesafedeUlusal Tarih Müzesi 700 m mesafede, Metropolitan University of Tirana’a yaklaşık 20 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan bu otel, özel yüzme havuzu ve 12 ses yalıtımlı oda sunmaktadır.
Riran Gezi Notları
Tiran, Arnavutluk’un başkenti, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çeken bir şehirdir. Tiran Gezi Notları olarak aşağıdaki bilgileri paylaşabilirim:
1. Tarihi ve Kültürel Yerler
Ethem Bey Camii: 18. yüzyıldan kalma bu camii, Tiran’ın simgelerinden biridir. Osmanlı mimarisinin güzel bir örneğidir.
Veçiçka Meydanı: Şehrin merkezi meydanı, etrafında önemli binalar ve kafelerle dolu. Burada fotoğraf çektirmek ve dinlenmek için harika bir yerdir.
Kırmızı İskender Heykeli: Meydanda yer alan bu heykel, Arnavutluk’un bağımsızlık mücadelesini sembolize ediyor.
2. Müzeler
Arnavutluk Ulusal Tarih Müzesi: Tarih boyunca Arnavutluk’un gelişimini gözler önüne seren zengin bir koleksiyona sahiptir.
Sanat Galerisi: Yerel sanatçıların eserlerini ve Arnavut sanat tarihini keşfetmek için güzel bir yer.
3. Doğa ve Parklar
Grand Park (Parku i Madh): Şehrin en büyük parkı olan bu alan, göletleri, yürüyüş yolları ve piknik alanlarıyla dinlenmek için ideal.
Dajti Dağı: Tiran’a yakın bir dağ. Teleferik ile ulaşım sağlanabiliyor ve harika manzaralar sunuyor.
4. Yerli Lezzetler
Fërgesë: Peynir ve biberle yapılan geleneksel bir yemek.
Tave Kosi: Yoğurtlu kuzu yemeği, Arnavut mutfağının vazgeçilmezlerinden.
Baklava: Tatlı sevenler için mutlaka denenmesi gereken bir tatlıdır.
5. Alışveriş Alanları
Tirana Blloku: Şehrin canlı alışveriş ve eğlence bölgesi. Kafeler, barlar ve butik dükkanlar ile dolu.
Pazari i Ri (Yeni Pazar): Yerel ürünler ve taze sebze-meyve almak için harika bir yer.
6. Ulaşım
Şehir içinde ulaşım genellikle otobüs ve taksilerle sağlanmaktadır. Yürüyerek birçok yere ulaşmak da mümkün.
7. Güvenlik
Tiran, genel olarak güvenli bir şehirdir. Ancak, her büyük şehirde olduğu gibi, kalabalık yerlerde dikkatli olmakta fayda var.
8. Dil ve İletişim
Arnavutça resmi dilidir. Ancak İngilizce de özellikle gençler arasında yaygındır.
Bu notlar, Tiran’da geçireceğiniz zamanı daha verimli ve keyifli hale getirmeye yardımcı olabilir. İyi yolculuklar!