Üsküp, Kuzey Makedonya’nın başkenti ve en büyük şehridir. Güzel bir tarihi ve kültürel mirasa sahiptir. Üsküp’ü ziyaret etmek için en uygun zamanlar genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarıdır, çünkü hava daha ılımandır. Şehirdeki restoranlarda geleneksel Makedon mutfağını deneyebilir, yerel tatları keşfedebilirsiniz. Üsküp gezisi yapmak isteyenler için bazı öneriler şunlar olabilir:
Üsküp’te Mutlaka Gezilecek Yerler
Köklü geçmişi ve kozmopolit kültürü ile etkileyici bir şehir olan Üsküp; Roma ve Osmanlı dönemlerinden kalma tarihi eserleriyle yerli ve yabancı turistlerin cazibe merkezidir. Şehrin gezi noktaları her mevsim mükemmel ancak Üsküp hava durumu göz önüne alınacak olursa, Temmuz-Ağustos ayları arasında seyahat etmeniz en idealidir. Bu dönemde seyahati önermemizin başlıca sebebiyse yılın en az yağış alan dönemi olmasıdır.Üsküp’te mutlaka görülmesi gereken yerler:
Taş Köprü
Bazı kaynaklarda Mimar Sinan’ın eseri olduğu belirtilen Taş Köprü‘nün inşası, 1451-1459 yılları arasında gerçekleştirilmiş.Fatih Sultan Mehmed Köprüsü adıyla da anılan yapı, 214 metre uzunluğa ve 6 metre genişliğe sahip. Roma zamanından kalma türdeşinin yerini alan köprü, açıklıkları 4,05 ila 13,48 metre arasında değişen 12 kemere sabitlenecek şekilde tasarlanmış.Makedonya Meydanı ile Türk Çarşısı arasındaki ulaşımı sağlayan köprüden, günümüzde sadece yayaların geçişine izin veriliyor.1555’teki depremde 4 sütunu ağır hasar gören, II. Dünya Savaşı’nda ise tamamen yok edilme tehlikesini atlatan köprünün 1689 yılında gerçekleşen Karpoş İsyanı’nda Kumanova dükünün idamına sahne olduğu düşünülüyor.
Üsküp Kalesi
Kentin armasında ve bayrağında yer alan simgelerden biri olan Üsküp Kalesi‘nin, ilk olarak Romalılar tarafından 5. veya 6. yüzyılda inşa edildiği zannediliyor.Vardar Nehri’nin kuzeyinde Türk Çarşısı’na birkaç adım uzaklıktaki bir tepenin üzerinde bulunan kale, depremler sonucunda birçok kez ağır hasar görmüş.518 yılındaki depremin ardında bıraktığı yıkımın izleri I. Jüstinyen döneminde tamamen silinirken 1963’teki felaket sonrasında kalede herhangi bir restorasyon çalışması gerçekleştirilmemiş.Roma ve Bizans’ın ardından Osmanlı İmparatorluğu tarafında da kullanılan kale, günümüzde yıkıntı halinde varlığını sürdürse de manzarası nedeniyle gezginlerin ilgisini çekmeyi başarıyor.
Mustafa Paşa Camii
Üsküp Kalesi’nin hemen alt kısmında yer alan Mustafa Paşa Camii, 1492 yılında inşa edilmiş. Yavuz Sultan Selim ve II. Bayezid’in sadrazamlığını yapan Mustafa Paşa tarafından yaptırılan dini yapı, 47 metre uzunluğundaki minaresi ve 4 kubbesi ile klasik Osmanlı cami mimarisinden izler taşıyor.1963 depreminin yıkıcı etkisinden nasibini alan tarihi yapıdaki ilk yenileme çalışmaları 1968 yılında tamamlanmış. Aslına uygun olarak restore edilmesine yönelik daha kapsamlı proje ise TİKA ile Makedon hükumetinin işbirliği sonucunda 2006-2011 arasında gerçekleştirilmiş.İbadete açık durumdaki caminin yanında, Mustafa Paşa’nın sandukasının korunduğu türbe bulunuyor. Anıtsal mezarın tam karşısında ise kızı Ummi Hatun’un ebedi istirahatgahını görebilirsiniz.
Davut Paşa Hamamı
Taş Köprü’ye birkaç adım uzaklıktaki Davut Paşa Hamamı‘nın inşası 1489-1497 yılları arasında gerçekleştirilmiş.Sadrazam Davut Paşa’nın isteği doğrultusunda inşa edilen tarihi yapı İsa Bey ile birlikte kentte varlığını günümüze kadar korumayı başarabilmiş iki hamamdan biri olma özelliğini taşıyor.Yapı tek giriş kapısına sahip olması ve içeride kadınlar ile erkeklere ait iki farklı alanın bulunması nedeniyle Çifte Hamam adıyla da anılıyor.2013 yılında TİKA tarafından yenilenen hamamın dış cephesi ile iç kısmındaki tavan ve kubbe geçişleri ilk yapıldıkları dönemdeki özelliklerini korumaya devam ediyor.1948’de Makedonya Ulusal Galerisi haline getirilen yapıda, 14. ila 20. yüzyıllar arasında Makedon sanatçılar tarafından yaratılan sanat eserleri sergileniyor.
Makedonya Takı
Hükumetin finanse ettiği “Üsküp 2014” adlı projenin bir parçası olan Makedonya Takı, Pella Meydanı’nda yer alıyor.Ülkenin bağımsızlığının 20. yıldönümü kapsamında 2012 yılında açılan takın tasarımını, Valentina Stefanovska Neo-Klasik anlayışa bağlı kalarak yapmış. 4,4 milyon Euro’luk maliyeti nedeniyle eleştirilerin odağı haline gelen eserin inşasında granit ve mermer kullanılmış.21 metre yüksekliğe sahip eserin üzerinde, tarih öncesi dönemlerden ülkenin bağımsızlığına kadarki süreçte yaşanan önemli olayları betimleyen 32 rölyef bulunuyor. İçerisinde galeri ve hediyelik eşya dükkânı bulunan takın üst kısmından kent manzarasını izleyebilirsiniz.
Rahibe Teresa Evi
Makedonya Meydanı’na yakın mesafedeki Rahibe Teresa Evi, 1910-1928 yılları arasında Üsküp’te yaşamış azizenin anısına 2009’da ziyarete açılmış.Asıl adı Agnes Gonca Boyacı olan hayırseverin hayatı hakkında bilgi sahibi olmak isteyen birçok gezginin Üsküp gezilecek yerler listelerine ekledikleri anı evinin alt kısmı müze haline getirilmiş. Üst katı ise Katolik kilisesi olarak hizmet veriyor. Her iki bölüm de ücretsiz ziyaret edilebiliyor.Alt kattaki müzenin bir bölümü Hayırsever Misyonerler Cemaati’nin kurucusunun yaşadığı döneme özgü eşyalar kullanılarak yatak odası haline getirilmiş.Benzer şekilde aynı kattaki bir başka alan, yemek odası şeklinde dekore edilmiş. 1979’da Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen şahsiyete ait eşya ve fotoğrafların gösterimi ise evin salonunda yapılıyor.
Arkeoloji Müzesi
Makedonya Meydanı’ndan ülke tarihinin önemli kişilerini tasvir eden heykellerle süslü Medeniyetler Köprüsü’nden geçerek ulaşabileceğiniz Arkeoloji Müzesi, TİKA ve Üsküp Büyükelçiliği’nin katkılarıyla 2014 yılında faaliyete başlamış.Müzenin bir bölümü Makedonya Cumhuriyeti Ulusal Arşivi olarak kullanılan binası ise 2009-2014 yılları arasında Antik Yunan tarzı tasarıma bağlı kalınarak inşa edilmiş.Sergilenen çoğu eşya replika olmasına rağmen müze, Makedonya tarihinin zenginliğini anlamak için en doğru adres konumunda.6 bin metrekarelik alana sahip kültürel tesisin ilk katında, Osmanlı da dâhil olmak üzere çeşitli devletlere ait madeni paralar sergileniyor. Diğer iki katta ise farklı dönemlerde kullanılmış veya üretilmiş kaplar, çanaklar, heykeller bulunuyor.Müzede en dikkat çekici parçaları, Makedonya’nın ilk dönemlerinden günümüze ulaşmış kafataslarından yaralanılarak elde edilen 3 boyutlu maskeler ile Fenike kraliyet mezarlığının maketi oluşturuyor.
Sulu Han
Türk Çarşısı gezintiniz sırasında ziyaret edebileceğiniz Sulu Han, yine İshak Bey tarafından 15. yüzyılda inşa ettirilmiş. Tarihi yapıya “Sulu” isminin verilmesindeki nedenin, doğu girişinin önünden akan Serava Nehri olduğu düşünülüyor.İki katlı han, toplam 2.101 metrekarelik alanı kaplıyor. Osmanlı stilinde inşa edilen hanın alt katları depo ve ağıl, üst kattaki 57 oda konaklama ünitesi olarak kullanılmış.1963 depremi sonrası aslına uygun şekilde restore edilen han, günümüzde Üsküp Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından atölye çalışmaları için kullanılıyor. Ayrıca bir bölümü, hafta sonları ziyarete kapalı tutulan Bitpazarı Müzesi haline getirilmiş.
Kurşunlu Han
Kentte varlığını korumayı başaran 3 Osmanlı kervansarayının en büyüğü olan Kurşunlu Han‘ın inşa tarihinin 1550’li yıllar olduğu tahmin ediliyor.Vakıf senedine bakılarak hanın, III. Selim’in emrinde görev yapan Abdul Gani’nin oğlu Molla Muslidin Hoca tarafından yaptırıldığı anlaşılmış.200 yıl boyunca kervansaray olarak kente gelen tüccarlara hizmet veren tarihi yapı, 1787 yılında devrimci Makedonlar’ın alıkonulması için hapishaneye çevrilmiş. 1904-1912 arasında asli göreviyle kullanılan yapıya adını veren kurşun kaplı çatısı I. Dünya Savaşı sırasında sökülmüş.Popüler bir dizinin çekimlerine ev sahipliği yaptığı için gezginler kadar yerel halk tarafından da ilgi gören hanın çevresinde, eskiden bir hamam ve cami bulunuyormuş. Ancak bu yapılardan günümüze sadece Gülçınar Hamamı’nın tek duvarı ulaşabilmiş.
Milenyum Haçı
Hıristiyanlığın 2000. yılı şerefine 2002’de açılışı gerçekleştirilen Milenyum Haçı, Avrupa ülkelerinin ve ABD’nin maddi desteğiyle Makedon Ortodoks Kilisesi gözetiminde inşa edilmiş.66 metre yüksekliğindeki yapı, 1.040 metrelik Vodno Dağı’nın zirvesinde yer alıyor. Gezginler ve yerel halk, haçı dini değerinden ziyade manzarası nedeniyle ziyaret ediyor.Makedonya Meydanı’ndan da görülebilen ikonik yapının bulunduğu alana gitmek için önce kırmızı otobüsler aracılığıyla teleferiğe ulaşmak gerekiyor.Turistik açıdan ilgi çekici Makedon Köyü’ne oldukça yakın konumdaki haçın etrafındaki kafe ve restoranlarda zaman geçirirken, enfes manzaranın tadını çıkarabilir ve bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.
Murat Paşa Camii
Üsküp gezilecek yerler listenize eklemenizi tavsiye edeceğim bir diğer Osmanlı yapısı olan Murat Paşa Camii, 1436 yılında inşa edilmiş.Üsküp’te günümüze ulaşabilmiş en eski cami konumundaki yapının yükseldiği alanda daha önce Aziz George Manastırı bulunuyormuş.Kosova Muharebesi sırasında yaşamını yitiren Sultan I. Murad’ın naaşı ile birlikte ordunun, ilk geceyi kente hâkim konumdaki tepede konaklaması nedeniyle dini yapının günümüzde de kullanılan adı aldığı belirtiliyor.Kentteki türdeşlerinden farklı olarak ahşap çatıya sahip cami, mevcut görünümünü 18. yüzyıl başlarındaki onarım çalışmaları sırasında kazanmış.Dini yapının külliyesindeki yapılardan geriye sadece Üsküp Saat Kulesi ve medresenin kalıntılarının yanı sıra iki türbe kalmış. Bu türbelerden sadece sol cephede yer alan ve Dağıstanlı Ali Paşa’ya ait olanı ziyarete açık tutuyor.Caminin arka tarafında görebileceğiniz yapıda ise Beyhan Sultan ve ailesine ait mezarlar bulunuyor.
Kapan Han
15. yüzyılın ortalarında inşa edilen Kapan Han, Türk Çarşısı sınırları içerisinde yer alıyor. 1.086 metrekare alanı kaplayan Osmanlı yapısının varlığı hakkında gezginlere iki farklı görüş aktarılıyor.Bu görüşlerden ilkinde, hanın İshak Paşa tarafından yaptırılan eski bir yapının yerine inşa edildiğinden bahsediliyor. Diğerinde ise bu yapının isim değişikliğiyle varlığını koruduğu söyleniyor.İki kattan oluşan tarihi yapının altında, eskiden atların ve tüccarlara ait malların bekletildiği alanlar bulunuyormuş. Üst bölümde ise konaklamaya ayrılmış 44 oda bulunuyor.
Aziz Saviour (St. Spas) Kilisesi
Murat Paşa Camii yakınındaki Aziz Saviour Kilisesi, özgün tasarımı nedeniyle gezginlerin Üsküp gezilecek yerler listelerine dâhil ettikleri bir yapı.16. yüzyılın ortalarında inşa edilen dini yapının mimari açıdan benzersiz özelliklere sahip olmasında, Osmanlı’nın zamanında hayata geçirdiği kuralın payı bulunuyor.Bu kural dâhilinde Osmanlı hâkimiyeti boyunca hiçbir kilise, camilerden daha yüksek inşa edilememiş. Aziz Saviour da emre istinaden bazı bölümleri zeminden 2 metre aşağıda olacak şekilde tasarlanmış.Çan kulesinin en dikkat çekici bölümünü oluşturduğu kilisenin içerisine, Makarije Frckovski ile Petar ve Marko Filipovski kardeşlerin imzasını taşıyan 12 metre uzunluğundaki meşe kapıdan giriş yapılıyor. Bu kapının üzerine İncil’deki önemli sahneler işlenmiş.Dini yapıda ayrıca Türkler’e karşı verilen bağımsızlık mücadelesinin liderliğini yapan ve 1903’te öldürülen Goce Delcev’in mezarı bulunuyor.
Aziz Ohrid Kliment Katedrali
Ön tarafında İslam Birliği’nin hediye ettiği çeşmeyi görebileceğiniz Aziz Ohrid Kliment Katedrali‘nin inşasına, Mimar Slavko Brezovski gözetiminde 1972’de başlanmış.Ortodoks mimarisinin modern ayrıntılarla zenginleştirildiği katedralin açılışı ise adını aldığı azizin doğumunun 1150. yıldönümüne denk gelen 1990’da yapılmış.Başpiskoposluk tahtının yer aldığı dini yapının ana kubbesi, 650 metrekarelik alanı kaplıyor. Bu kubbenin iç kısmında, yapının aydınlatılmasını sağlayan ve üzerinde 400 ampulün bulunduğu görkemli bir avize bulunuyor.Ana girişin solunda Avusturya’dan getirtilen 3 çanın asılı olduğu katedrale ihtişam katan freskler, Jovan Petrov ve ekibi tarafından boyanmış.
Makedonya Mücadele Müzesi
Üsküp 2014 Projesi kapsamında hizmet vermeye başlayan kültürel tesislerden biri olan Makedonya Mücadele Müzesi 2011 yılında ziyarete açılmış.Vardar Nehri’nin kıyısında, gece ışıkların yanmasıyla ilgi çekici görünüme kavuşan bir binada faaliyetlerini sürdüren müze; Makedon halkının kendi ülkesini kurma çabası, tarihi ve kültürü hakkındaki bilgileri ziyaretçilere aktarmayı amaçlıyor.2.500 metrekarelik alana sahip müzenin ulusal tarih açısından önemli kişileri tasvir eden 109 balmumu heykelden ve 16 tablodan oluşan koleksiyonu, 16 farklı bölümde sergileniyor.Osmanlı döneminden Yugoslavya’dan ayrılığa kadarki süreci betimleyen kültürel tesiste inceleme fırsatını bulacağını en önemli belge ise Makedonya Cumhuriyeti Bağımsızlık Bildirgesi.
İsa Bey Hamamı / Çifte Hamam
1531 yılında adını aldığı Üsküp-Bosna sancakbeyi tarafından inşa ettirilen İsa Bey Hamamı , yapısal özellikleri nedeniyle genelde yan tarafındaki Davut Paşa ile karıştırılıyor.Bu hamamda da türdeşinde olduğu gibi iç kısmındaki kadın ve erkek bölümüne tek bir giriş kapısından geçilerek ulaşılabiliyor. O yüzden kimi kaynaklarda yapıdan, Çifte Hamam ismiyle bahsediliyor.
Makedonya Köyü (Makedonsko Selo)
Günübirlik doğa gezilerinin düzenlendiği Vodno Dağı’nın eteğine kurulu Makedonya Köyü, yerel mimariye ilişkin ayrıntıları merak edenler için cazip fırsatları barındırıyor.Benzerlerini İskandinav ülkelerinde de görebileceğiniz köyün tek farkı, buradaki evlerin replika olmaları. Yine de Bitola-Ohrid tarzı yapıların bir arada oluşturduğu görüntü, yıl içerisinde binlerce gezginin turistik yerleşim bölgesini ziyaret etmesine sebep oluyor.Kent merkezine 20 dakika uzaklıktaki köyde restoranlar ve konaklama tesisleri de faaliyet gösteriyor. Tüm sokaklarında dolaşmanın en fazla yarım saat sürdüğü yerleşimin üst kesimlerinden kent manzarası izlenebiliyor.
Matka Kanyonu
Kent çevresindeki doğal güzelliklerle iç içe olmak isterseniz, Üsküp gezilecek yerler listenize Treska ve Vardar nehirlerinin bir araya geldiği Matka Kanyonu‘nu ekleyebilirsiniz.5 bin metrekarelik alanı kaplayan kanyon, doğa aktivitelerinden hoşlanan bireylerin vazgeçilmezi konumunda. Ülkenin en eski yapay gölüne ev sahipliği yapan bölgede dilerseniz yürüyüş veya kaya tırmanışı yapabilir, kanoya binebilir, tekne turlarına katılabilirsiniz.
Türk Çarşısı
Türk Çarşısı, hem hareketli atmosferi hem de tarihi dokusu ile Üsküp gezilecek yerler listesinde ilk sırada olmayı fazlasıyla hak ediyor.Üsküp kent merkezinin kuzeyinde yer alan çarşı; alışveriş yapmak, eğlenmek ve fotoğraf çekmek isteyenler için cazip fırsatlar barındırıyor. Eğlenmek istediğinizde Türkçe müzikler dinleyebileceğiniz mekânların faaliyet gösterdiği Barlar Sokağı’na gidebilirsiniz.Eğer niyetiniz fotoğraf çekmekse gece de buraya uğramanızı tavsiye ederim. Alışveriş konusundaysa klasik tipteki hediyelik eşyalardan ziynet eşyalarına kadar farklı kategorilerden birçok ilgi çekici teklif kentin bu bölümünde sizleri bekliyor.Yerel mutfağın en özel lezzetlerinin tadına bakma fırsatı bulacağınız restoranların olduğu çarşı, 1555 ve 1963’teki depremlerde ağır hasar görmüş.Ancak bu felaketlerin ardından gerçekleştirilen yenileme çalışmaları sayesinde Osmanlı döneminden kalma yapılar varlıklarını korumayı başarmış.
Makedonya Meydanı
Vardar Nehri’nin kıyısındaki 18.500 metrekarelik alanı kaplayan Makedonya Meydanı, 1963 yılında meydana gelen depremin ardından hayata geçirilen yenileme çalışmalarının bir parçası olarak inşa edilmiş.Makedonya’nın en büyük meydanı olma özelliğini taşıyan alan; kafeleri, restoranları, alışveriş ve ulaşım olanaklarıyla kentin adeta kalbi konumunda.Yerel halkın gözünde popüler bir buluşma noktası olan meydana, keyifli vakit geçirmek ve günlük hayatı gözlemlemek için zaman ayırabilirsiniz.Makedonya Meydanı’nın tam ortasında görkemli Büyük İskender Heykeli yer alıyor. Alt kısmında bulunan aslanlar ve müzik eşliğinde gerçekleştirilen su şovları, eserin görünümünü çok daha etkileyici kılıyor.Alanın çevresinde ise Taş köprü, Makedonya Takı, Ristik Sarayı, Ordu Evi ve Eski Tiyatro gibi tarihi öneme sahip yapılar bulunuyor.
Üsküp’teki Festivaller
Üsküp’teki May Bahar Şenliği, Temmuz Balkan Halk Müziği ve Ohri’deki dans festivali, Ağustos festivali “Struga Şiir Akşamları”, “Ohri yaz” müzik festivali, caz müziğinin sonbahar festivali ve ekim meyve toplama festivali ve Prespa Gölündeki üzümler turistlere ilgi duyan diğer kutlamalardan bazılarıdır.
Üsküp Caz Festivali (Ekim)
Mobile Film Festivali (Kasım)
Üsküp Tasarım Haftası (Kasım)
Animax Film Festivali (Aralık)
Üsküp’te Ne, Nerede Yenir?
Üsküp; Türk ve Avrupa kültürünü harmanlayan yapısı ile yemek konusunda oldukça büyük çeşitliliğe sahiptir. Geleneksel Üsküp yemekleri arasında; kuzu etinden yapılan güveçler, lahana ve patates yemekleri, kıymalı sarma ve dolmalar, kebaplar, turşu ve çorbalar yer alır. Neredeyse tüm yemeklerinde soğan, sarımsak ve biber bulunan Üsküp mutfağı Türk damak tadıyla benzerlik gösterir. Şehrin ünlü restoranları!
Cevapi/ Cevabdzinica, Pleskavitsa, Tavche Grace: Destan
Turli Tava, Slesko Meso, Polneti Piperki: Kaj Serdarot
Pizza Çeşitleri: Ristorante da Gino
Trileçe, Kaymaçina: Slatkarnica Ohrid
Üsküp’te Ne, Nereden Alınır? Üsküp Alışveriş
Üsküp’te pek çok çarşı ve dükkândan hem hediyelik eşya hem de yöresel ürün satın alabilirsiniz. Üsküp’ün kendine özgü kültürünü tanımak için en güzel yol pazarlarını dolaşmaktır. Şehir merkezinde bulunan Bit Pazarı ve Eski Pazar’dan yöreye özgü yiyecekler-özellikle peynir, kuru bakliyat, kurutulmuş sebze ve yöresel kıyafetlere ulaşabilirsiniz.Yine şehir merkezinde yer alan Capitol ve Skopje City Mall ise lüks marka ve şık dükkânların bulunduğu büyük alışveriş merkezleridir.
Üsküp’e Ne Zaman Gidilir?
Subtropikal iklimin hâkim olduğu Üsküp’te yazlar sıcak kışlar ise soğuktur. Şehirde hava her mevsim nemlidir. İlkbahar ve sonbahar aylarında da oldukça yağışlı olan Üsküp’ü ziyaret etmek isteyenler yaz aylarını tercih etmelidir. Sıcak yaz aylarında sokaklarında rahatlıkla gezinebileceğiniz Üsküp’te 3 gün gezinizi tamamlamanız için yeterlidir.
Üsküp Gece Hayatı
Bar, pub ve cafe gibi eğlence mekânlarının dışında gece kulübü açısından da zengin bir şehir olan Üsküp’te gece mekânları genellikle şehir merkezinde ve Vardar Nehri’nin kıyısında bulunur. Şehrin en popüler mekânı Vardar Nehri kıyısında yer alan Havana Club’tır. Sinema temalı yaratıcı dekorasyonu ile dikkat çeken Kino Karposh ise genç nüfusun sıklıkla tercih ettiği mekanlar arasındadır. Kış aylarında Üsküp Tren İstasyonu’nun yakınlarında, yaz aylarında ise şehir parkında hizmet veren ve dünyaca ünlü DJ’ler ağırlayan Club Colosseum da şehrin en sık tercih edilen kulüplerindendir. Bu mekanlara ek olarak Türk Çarşısı’nda yer alan ve Jazz sevenleri ağırlayan Menada’yı da deneyebilirsiniz.
Üsküp Ulaşım
Üsküp üçük bir şehir olduğu için şehir merkezinden hemen hemen her noktaya yürüyerek ya da bisiklet ile ulaşabilirsiniz. Şehirde ulaşım otobüsler ile sağlanır. Otobüslerin üzerinde Makedonca ve Arnavutça gittiği yerler yazılıdır.İki katlı kırmızı renkli olan bu halk otobüslerine binebilmek için “Skopska” adı verilen kartlardan satın almanız gerekir. Diğer otobüsler için biniş kartını hem otobüsten hem de satış noktalarından temin edebilirsiniz.Şehir içi otobüs saatleri ve detaylarını ulaşım sayfası üzerinden inceleyebilirsiniz. Ek olarak taksileri de kullanabilirsiniz.Üsküp Büyük İskender Havalimanı şehir merkezinden 24 kilometre uzakta yer alır. Havalimanından şehir merkezine taksi, Vardar Ekspress ve araç kiralama yöntemlerinden biri ile ulaşabilirsiniz.1.5 saatte bir hareket eden Vardar Ekspres servislerinin detayları için şirketin resmi web sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Oldukça uygun fiyatlara gerçekleştireceğiniz bu seyahat yaklaşık 15 dakika sürer.
Üsküp Hakkında
Üsküp, Kuzey Makedonya’nın başkenti ve en büyük şehridir. Ülkenin ekonomik, kültürel ve politik merkezi olan Üsküp, Vardar Nehri’nin kenarında kurulmuştur. Şehir, tarih boyunca farklı medeniyetlerin etkisi altında kalmış ve bu nedenle zengin bir tarihi ve kültürel mirasa sahiptir. Osmanlı İmparatorluğu’nun etkileri hala şehirde görülebilmektedir. Üsküp’ün simgelerinden biri olan Taş Köprü, Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Üsküp, aynı zamanda modern bir şehirdir ve son yıllarda yapılan altyapı çalışmaları ile gelişmeye devam etmektedir. Şehirde birçok kültürel etkinlik, müze ve sanat galerisi bulunmaktadır. Üsküp, aynı zamanda lezzetli yemekleri ve renkli gece hayatıyla da tanınır. Şehirde geleneksel Makedon mutfağının yanı sıra dünya mutfaklarından da lezzetler bulabilirsiniz. Üsküp, tarihi ve modern dokusuyla gezginler için ilginç bir destinasyondur ve her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. Şehir, Makedonya’nın kültürel ve tarihi mirasını keşfetmek isteyenler için ideal bir seyahat noktasıdır.
Vardar Nehri kıyısına kurulu Makedonya‘nın başkentini turistik açıdan ilgi çekici kılan, mimari açıdan farklı üsluplara sahip daha yeni sayılabilecek yapılarsa ya 1963 depreminin ya da bağımsızlığın ardından gerçekleştirilen yenileme çalışmaları dâhilinde inşa edilmiş.Yıl içinde pek çok insan tarafından ziyaret edilen bu eşsiz şehir Üsküp, tarih boyunca pek çok önemli uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. İsmi, bu uygarlıklar döneminden kalma olan şehrin adı “sığınılacak yer” anlamına gelen “scupi” kelimesinden gelir. Üsküp’e adım atar atmaz şehrin, devletin yeni soyunduğu şehiri güzelleştirme politikaları ile yenilenen ve dönüşen yüzüne tanıklık edeceksiniz. Şimdiden söyleyelim oldukça heykel içeren planlar bunlar. ?? Üsküp heykeller şehri olarak anılıyor. Şehrin işlek olan her yeri heykelle süslenmiş.
Hatta burada şöyle bir espiri bile varmış;Günümüzde 34 milletten insanın yaşadığı oldukça kozmopolit olan şehrin geçim kaynakları arasında turizm, metal sanayi, kerestecilik, dericilik ve tekstil yer alır.Özellikle Taş Köprü ve Makedonya Meydanı kimisi adam boyutlarında kimisi devasa boyutlarda heykellerle süslenmiş. Ayrıca bu yeni şehir planlarıyla Vardar Nehri üzerine yeni köprüler ve Arkeoloji Müzesi gibi şık yapılar da yapılmış. Bazıları hala yapım aşamasında ve iskelelerle çevrili. Bu hummalı çalışmanın en güzel ürünü bizce şehir ışıklandırması olmuş. Hava kararında şehre sihirli bir değnek değiyor ve pasta gibi yanan binaları, köprüleriyle birden şehir başka bir yer oluyor.
Üsküp kesinlikle gecesi gündüzünden güzel olan yerlerden.Kendi deneyimlerimden yola çıkarak hazırladığım listede, bahsetmiş olduğum dönemlere ait yapıların yanı sıra Üsküp‘ün doğal güzelliklerinin tadına varabileceğiniz noktalar hakkında da detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Makedonca konuşulan şehirde yarım milyondan fazla kişi hayatını sürdürmekte. Hristiyan Avrupa şehirlerine oranla %40 civarında Müslümanında yaşadığı şehir, daha etnik ve geleneksel bir havaya sahiptir.
Bunun en önemli etkilerinden biri de ülkenin 1395 yılında 1912 yılına kadar Osmanlı İmparatorluğu’nun himayesinden kalmış olması denebilir. Tabi ülke sınırları içerisinde bunca yıl Osmanlıca konuşulmasıyla beraber günümüzde konuşulan Makedonca ’da 4000’e yakın Türkçe kökenli kelime bulunmasına yol açmıştır.
Üsküp’te Nerede Kalınır? Üsküp Konaklama
Üsküp’te; Makedonya Meydanı ve çevresi ile Oldtown bölgesi konaklama seçeneklerinin yoğun olduğu bölgelerdir.Makedonya Meydanı şehrin en merkezi noktasıdır ve merkeze yakın müze, tarihi yapı ve gece hayatına yakın olmak isteyenlerin tercihidir. Her zaman canlı sokakları, barları, restoranları ve kafeleri ile Üsküplülerin sosyal yaşamına dâhil olabileceğiniz bu bölgede yer alan Skopje Mariott Hotel, Ibis Skopje City Center, Solun Hotel & Spa, Holiday Inn Skopje ve Alexander Square Boutique Hotel gibi seçenekleri tercih edebilirsiniz.
Üsküp’te tarihi hissedebileceğiniz ve şehrin tarihi yapılarına, müzelerine, Osmanlı kültürünü taşıyan cami, hamam ve çarşılarına rahatlıkla ulaşabileceğiniz Old Town bölgesindeki otellerde kalabilirsiniz. Hotel De KOKA, Stone Bridge Hotel, Hotel Arka, BH Hotel Hamburg, Bushi Resort gibi oteller bu bölgede tercih edebileceğiniz oteller arasındadır.
New Star
Şehir merkezi 5.0 km mesafede, Üsküp Şehir Müzesi’a bakan uygun bir yer alan otel çocuklu konuklar için bebek karyolaları, bebek oyun parkı, oyun alanı ve mevsimsel havuz sunmaktadır.
Imperial
Şehir merkezi 3.3 km mesafede, Üsküp Şehri Müzesi 1.6 km mesafede, 2009 yılında yenilenmiş, şatafatlı mimari tarzı binada 15 rahat oda sunan otel, Üsküp Şehir Müzesi’nın bitişiğinde harika konuma sahiptir.
Hotel De Koka
Şehir merkezi 1.3 km mesafede, Kale Fortress 400 m mesafede, National Arena Philip II of Macedonia’a yakın Skopje City-Centre semtinde merkezî bir konumda bulunan otel, 14 odaya sahiptir.
Hotel Super 8
Şehir merkezi 1.2 km mesafede, Kale Fortress 400 m mesafede, Türk Çarşısı’nın yanındaki Skopje City-Centre semtinde yer alan otel, ses yalıtımlı odalar ve çok hoş manzara sunmaktadır.
Ibis Skopje City Center
Şehir merkezi 2.0 km mesafede, Makedonya Meydanı 200 m mesafede, Iş bölgesinde ideal bir yerde bulunan otel, rahat odalar ve meze barı sunmaktadır.
Aen Hotel
Şehir merkezi 1.2 km mesafede, Museum of Macedonia 300 m mesafede, Museum Of The City Of Skopje’a yakın Skopje City-Centre semtinde uygun bir konumda yer alan bu otel, gece kulübü, casino sunmaktadır.
Hotel Senigallia
Şehir merkezi 1.7 km mesafede, Komercijalna banka Skopje 200 m mesafede, Kale Fortress’a yakın ve Case Closed Escape Room’nın yakınında bulunan bu tasarımcı otel, 18 tasarımcı oda sunmaktadır.
Motel Atika
Şehir merkezi 1.2 km mesafede, Museum of Macedonia 200 m mesafede, Daut Pasha Hamam’a yakın ve Skopje Zoo’nın yakınında bulunan bu aile otel, 9 klimalı oda sunmaktadır.
Skopje Marriott Hotel
Şehir merkezi 2.0 km mesafede, Makedonya Meydanı 100 m mesafede, The Stone Bridge’a sadece 200 metre mesafede, yer alan otel, konuklarına yüz bakımı, masaj sunmaktadır.
Alexandar II Hotel
Şehir merkezi 2.2 km mesafede, Makedonya Meydanı 400 m mesafede, Makedonya Muzesi’dan sadece 1 km mesafede, ki bu otel, güneşlenme terası, güneş terası, ortak dinlenme salonu sunar.
Calla Bella Rooms & Snack Bar
Şehir merkezi 2.0 km mesafede, Makedonya Meydanı 200 m mesafede, Skopje Fortress Kale’a 2 km uzaklıkta bulunan dairede tam donanımlı mutfak ve aile banyosu bulunmaktadır.
Stone Bridge
Şehir merkezi 1.6 km mesafede, Komercijalna banka Skopje 100 m mesafede, Kahve barına ve özel yüzme havuzuna sahip tesis, Warrior on a Horse’nın yakınında ve Üsküp şehrinin merkezine 2 km’den daha az bir mesafede, yer almaktadır.
Holiday Inn Skopje, An Ihg Hotel
Şehir merkezi 1.6 km mesafede, Komercijalna banka Skopje 400 m mesafede, Staza Gazi Baba’a kolayca ulaşabileceğiniz bu otel, özel bir banyo ile 178 odadan oluşmaktadır.
Continental
Şehir merkezi 600 m mesafede, Museum of Macedonia 1.4 km mesafede, Türk Çarşısı’a yakın harika konuma sahip olan bu otelde geleneksel bir restoran bulunmaktadır.
Hotel Arka
Şehir merkezi 1.1 km mesafede, Museum of Macedonia 300 m mesafede, Konuklar, Üsküp şehrinin tarihi merkezinde uygun bir yerde bulunan bu otelde yüzme havuzundan ve 24 saat açık restorandan yararlanabilirler.
Üsküp Gezi Notları
Üsküp, Makedonya’nın başkenti ve en büyük şehri olarak Balkanlar’ın tarih ve kültür dolu bir şehridir. Üsküp’e yaptığım gezi sırasında birçok önemli turistik noktayı ziyaret etme fırsatı buldum. İşte Üsküp gezi notlarından bazıları:
Üsküp Kalesi: Şehrin en yüksek noktasında bulunan bu kale, Makedonya’nın en eski yapılarından biridir. Kaleye çıkarak şehrin muhteşem manzarasını seyredebilir ve tarihi yapıları yakından görebilirsiniz.
Taş Köprü: Şehrin sembolü olan bu köprü, Vardar Nehri üzerinde bulunuyor ve Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Burada yürüyüş yaparak nehir manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.
Üsküp Çarşısı: Şehrin merkezinde bulunan bu çarşı, alışveriş yapabileceğiniz ve yöresel lezzetleri tadabileceğiniz bir yerdir. Burada hediyelik eşyalar satın alabilir ve yerel lezzetleri deneyebilirsiniz.
Mustafa Paşa Camii: Osmanlı döneminde inşa edilen bu camii, şehrin en önemli dini yapılarından biridir. Camiiyi ziyaret ederek tarihi ve mimari detayları keşfedebilirsiniz.
Makedonya Ulusal Müzesi: Üsküp’ün tarihini ve kültürünü daha yakından tanımak isteyenler için ideal bir mekan olan bu müzede birçok tarihi eser ve artefakt bulunmaktadır.
Üsküp gezi notlarım burada sona eriyor. Bu şehir, hem tarihi yapısıyla hem de modern dokusuyla beni büyülemeyi başardı. Eğer siz de bu şehri ziyaret etmek istiyorsanız, tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfederken aynı zamanda harika bir deneyim yaşayabilirsiniz.